Weboldal készítés - blog
Weboldal készítés ingyen

Weboldal készítés ingyen - 3 lehetőség, amit választhatsz

Weboldal készítés ingyen. Megérkeztünk. Helyben vagyunk.

Muszáj pár mondatban erről a témakörről megemlékezni, mert elég népszerű. Ha nincs is a Google kereső abszolút toplistájában, de van rá keresés.

Akkor bele a közepébe: az ingyen weboldal készítés egyszerűen nem létezik.

Furcsán hangzik? Akkor vegyük végig a lehetőségeket, hogy miért nem.

Belevágsz, hogy a weboldal készítést megoldod saját magad egy tartalomkezelő rendszerrel.

Sokan abba a hitbe ringatják magukat, hogy az interneten úgy is fent van minden, ingyenes videókból és anyagokból ezt amúgy is gyorsan meg lehet tanulni.

Tévednek.

Gondolj bele, hogy nem véletlenül van jónéhány vállalkozás, aki a weboldal készítés oktatására szakosodott. Ha mindent ingyen és gyorsan meg lehetne tanulni, ezek a cégek régen csődbe mentek volna.
Ezeknek a tanfolyamoknak, képzéseknek az egyik előnye, hogy rendszert kapsz, nem neked kell minden részletet külön kikeresni, összeszedegetni, rendezgetni, hanem részletesen végig vezetnek folyamatokon, példákkal és felhívva a figyelmet az esetleges buktatókra.
A tanfolyam díjáért rengeteg időt spórolsz.

Pénzben kifejezve valóban költséghatékony magad nekiállni (ingyen így sem lesz), cserébe rengeteg idődbe kerül, mire a rendszer használatát megtanulod, megismered annyira ezt a világot, hogy merj tárhely-szolgáltatót választani, jártas legyél a weboldal karbantartásban, a honlapok kereső-optimalizálásában, tartalom gyártásban, képek szerkesztésében, a hírlevél küldés beállításában, és így tovább.

Nem haza beszélek, amikor azt mondom, hogy ez nem kevés idő, amit ehelyett például a céged fejlesztésére is fordíthatnál.

És miért mondom, hogy nem igaz, hogy pénzbe sem fog kerülni? A domain-névért és a tárhelyért biztosan fizetned kell, bár ez nem teljesen a weboldal készítés költsége.

De ha keresztül verekedted magadat a kezdeti nehézségeken, előbb-utóbb szembe találod magadat azzal, hogy a tartalomkezelő rendszer önmagában hiába nem kerül pénzbe, és hiába van hozzá sok kiegészítő ingyen, lesznek olyan funkciók, amiket fizetős kiegészítők nélkül nem fogsz tudni megoldani.
Ide kívánkozik az is, hogy egy ilyen rendszernél sok minden megoldható kiegészítőkkel (plugin-okkal, modulokkal). De van rengeteg olyan apróság is, amit megfelelő ismeretek és jártasság híján akkor is kiegészítőkkel kell megoldanod, amiket egyébként például egy kétsoros felülírással meg tudnál oldani az oldal kódjában. Ennek az eredménye az lehet, hogy rengeteg - egyébként nélkülözhető, kiváltható - kiegészítőt kezdesz használni, amik adott esetben a weboldalad lassulását eredményezhetik, kérdéses a későbbi kompatibilitásuk, és akár biztonsági kockázatokat is hordozhatnak magukban.

És megint az idő-faktor. A munkaórák számát, amit keresgéléssel, tanulással, próbálkozással és szentségeléssel töltöttél a céged fejlesztése helyett, szorozd meg az órabéreddel.
Pont ennyibe, és még egy kicsit többe került az ingyenes honlapod.
Nem beszéllek le róla, van ennek a módszernek tagadhatatlan előnye is, a döntés itt is a tiéd.

Weboldal készítés
mérhető eredményekkel

Bővítenéd az online lehetőségeidet?

Ingyen weboldal készítésre megoldás lehet a szomszéd fia.

Aki informatikai középiskolába iratkozott be most ősszel, érdekli nagyon a számítástechnika, van is egy erőmű felszereltségű gépe otthon, amin már végigvitte a legújabb Call of Duty összes pályáját kétszer.
Biztos ért ehhez is, mert info-info, egy kutya.

Mondta is, hogy látott már közelről HTML kódot, meg csinált is már egy Wordpress oldalt, az a címe, hogy “Hello világ”.
Van rajta pár kép a nyolcadikas évzáróról, felsorolva a tanárok és a végzősök nevei, és még azt is odaírta, hogy “A nyolcadik bé a legnagyobb király!”.

Megcsinálja ingyen, ügyes gyerek (és mindig olyan szép nagyot is köszön), gyakorol legalább, nem hülyeségekkel tölti az idejét, apja-anyja még hálás is lesz érte.

Kisarkítottam, de remélem, lejött a lényeg, a “szomszéd fia” szabadon cserélhető a “Számvitelről a Pisti”-re, aki most végezte el az ECDL-t, vagy amit az edzőteremben hallottál: “Van egy tuti haverom, tesa hallod, annak mindenhol vannak ismerősei, az önkorinál rendszergazda az egyik spannja, az biztos ért hozzá, tudod már kire gondolok na, a Józsi”-ra

Ez a létező, lehető legrosszabb megoldás.

Sürgősen, ezt itt ebben a pillanatban felejtsd el, akkor inkább válaszd az első pontot, őszintén mondom.

Annyira rossz megoldás, hogy ennek a tárgyalását nem is folytatnám tovább, máshol megtettem.

Nagyobb összegben mernék fogadni arra, hogy az életben nem lesz ebből működő weboldalad, se ingyen, se máshogy, de harag, csalódottság és rossz szájíz annál több mind a két oldalon.

Létezik olyan lehetőség, amit bérelt weboldalnak hívnak.

Ezeknél a szolgáltatóknál találhatsz ingyenes weboldal készítő megoldásokat.

Nem leszólni szeretném ezt a fajta megoldást, csak a saját gondolataimat, véleményemet elmondani, általánosságban, bármilyen cég nevének említése nélkül.

Ezek is egyfajta tartalomkezelő rendszerek, amikkel előregyártott modulokból felépíthetsz egy honlapot, természetesen az ingyenesség minden nyűgjével és korlátjával.

Ha annyira alacsony a költségvetés, hogy tényleg csak az ingyenes megoldás megy, talán szóba jöhet, de fontolj meg néhány dolgot, hogy mire számíthatsz egy ilyen típusú ingyen honlappal a továbbiakban.

 • Nagy valószínűséggel egy rommá zsúfolt szerveren kerül elhelyezésre az ingyen weboldal. Ennek eredménye a lassú betöltődés lesz. Ez nemcsak a kereső-optimalizálás szempontjából rossz, hanem a felhasználói élményt is rontja. Te mennyi időt vársz kattintás után nézegetve a semmit, várva, hogy valami tartalmat láss, mielőtt otthagyod az oldalt? Ha még nem gondoltál ebbe bele, vagy nem figyelted még meg, elárulom, nem sokat.
 • Az ingyenességért reklámokkal fogsz fizetni, amit a szolgáltató elhelyez a weboldaladon. Oké, gondolnád, legyen, valamit valamiért. Aztán egyszer csak a saját konkurenciád hirdetését nézegeted a saját honlapodon. Megtörténhet? Miért ne. De ettől függetlenül sem szívesen látnék reklámokat a weboldalamon.
 • Ajándékba domain-t nem fogsz kapni, csak al-domain-t, ami valahogy így fog kinézni: cegedneve.ingyenszolgaltato.hu
  A céged megítélésére, presztízsére ez nem vet túl jó fényt, hogy finoman fogalmazzak.

De ezen kívül más gondok is vannak ezzel az ingyen weboldal megoldással.

A keresőmotorok szemében az al-domainek “értéke” közel sem egyezik meg egy rendes, fő-domain-nel. A cegedneve.ingyenszolgaltato.hu és a cegedneve.hu között óriási a különbség, egy ilyen al-domain-nel ne várj csodákat a találati listákon. Leginkább semmit.

Mondom tovább.
A partner cégeknek megadtad a weboldalad címét, kirakták a honlapjukra, hivatkoznak rá. Lehet, hogy a Google is elkezdi indexelni, letárolni az oldalaidat, tudja, hogy ez a te céged weboldala.
Igen, tudja.
Később, mikor már megteheted, hogy weboldalt készíttess, rendkívül nehéz lesz ezt a helyzetet kezelni.
A partnereknél még csak-csak kijárod, hogy átírják az oldalad címét, de a Google-lal is tudatni kell, hogy a cegedneve.ingyenszolgaltato.hu új helyre költözött, ez pedig a cegedneve.hu

Anélkül, hogy szakmai hablatyot nyomnék, ezt átirányításokkal kell megoldani, és ez már a weboldaladat kiszolgáló szerver szintjén működő dolog. Erős kétségeim vannak, hogy egy szolgáltató, aki “ingyen” biztosított neked szolgáltatást, bele menne abba, hogy a szerverein olyan beállításokat adjon meg, amivel a régi weboldalad címéről az új honlapodra kerül a látogató.

 • Az e-mail címek kérdése hasonló kategóriába tartozik, ingyen weboldalhoz nem fogsz saját e-mailt kapni. Szintén rossz benyomást tud tenni, amikor egy ügyfelednek meg kell adnod, és azt látja, hogy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., ahelyett, hogy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..
  Apróságnak tűnhet, de hidd el, nem az.
 • Ha már a költöztetésnél járunk. Valószínűleg az ingyen honlapod egy speciális tartalomkezelő rendszeren fut, és kb egy Freddy Krueger rémálommal vetekszik majd a tartalmat átköltöztetni.
 • Gondolj a támogatásra, ügyfélszolgálatra. Ingyen milyen segítségre számíthatsz vajon, ha elakadsz valamivel? Szerintem sejted nagyjából.
  Küzdhetsz egyedül, és megint az időddel fizetsz. Miközben lehet, hogy az ingyen weboldalad nem is működik, és ezzel ügyfeleket veszítesz.
 • Átolvastad a szerződési feltételeket rendesen? Nem fog meglepetés érni, hogy meddig és milyen feltételekkel ingyenes a weboldal készítés az adott szolgáltatónál?
  Mi történik, ha a szolgáltató szerint a használati feltételek valamely pontját megsértetted, és erre hivatkozva eltávolítja az oldaladat?
  Mégcsak nagy dolgokra se gondolj. Feltöltöttél egy rövid videót a céges buliról (már ha van elég helyed hozzá, és engedélyezett egyáltalán a videó-feltöltés). A háttérben pedig szól az AC/DC Highway to hell című száma, és a szolgáltató a szolgáltatási feltételekben lévő egyik pontra hivatkozva törli az egész oldaladat, mert szerinte jogvédett tartalmat tettél közzé.
 • Ingyen ne várj se nagy tárhelyet, se kiemelkedő dizájnt. Se túl nagy engedélyezett adatforgalmat. Ezek mind-mind súlyos forintokba kerülnek a szolgáltatónak, és értelemszerűen annyira fog korlátozni a használatukban, amennyire csak tud, terelve ezzel a fizetős csomagok felé.
 • Szinte tuti, hogy a sablonok száma és minősége, amiből választhatsz, nem lesz eget verő.
  Ugyanez igaz a funkciókra is, ingyenesen nagyon korlátozott számban tudsz majd bármit is használni közülük.
 • És itt utolsó pontként: ne legyenek kétségeid, hogy teljes mértékben függsz az ingyen weboldalad szolgáltatójától, mert az oldalad egyszerűen nincs a birtokodban!

Oké. Ott járunk, hogy van egy ingyen weboldalad. Ami erősen korlátozott képességekkel bír, silány presztízs-értékkel rendelkezik, és támogatás nélkül kell vele boldogulnod. Olyan honlapod van, mi a jövőre nézve sem kecsegtet túl sok jóval, a keresők nem fogják komolyan venni, ahogy a leendő ügyfeleid sem, és ha ott akarod hagyni a szolgáltatót, egy halom olyan problémával nézel szembe, amiket az imént felsoroltam.

Teljesen ki vagy szolgáltatva, de legalább jó olcsó volt, legalábbis pénzbe - látszólag - nem került..

Jelen pillanatban.

De a pillanat elmúlik, vagy azért, mert egyszerűen nem férsz bele az ingyenes korlátokba, nem elég a tárhely, a havi adatforgalom.
Vagy elindult a céged, van már költségvetésed arra, hogy bővítsd az oldaladat, és a silány hulladéknál valamivel jobban funkcionáljon.

Ati megrémített az ingyen weboldal készítés blogjával, és nem akarsz váltani, mert vagy már kitanultad valamennyire a kezelését az oldaladnak, vagy mert tartasz attól, hogy egy költöztetés milyen vesződséggel és anyagi ráfordítással járna. Úgy döntesz, hogy maradnál, megnézed, milyen költségekkel jár, ha ezt teszed.

Én is ezt tettem, megnéztem néhány ilyen szolgáltatót.

 • Volt, ahol az alap-csomagban, ami havi 2000Ft, még a reklámok kikapcsolása sem volt benne
  Tehát már te fizetsz azért, hogy az oldaladon reklámokat jelenítesz meg, amiknek a bevétele a szolgáltatóhoz megy. Itt a legmagasabb csomag ára 7000 Ft. körüli összeg havonta, ebben már webshop modul is van, de például a hírlevél küldést nem engedik. Cirka 80.000 Forint egy évre.
 • Egy másik helyen is havi 2400 Forintnál kezdődik a reklámok eltűnése, és itt egyedi e-mail címről szó sincs. Egy nagyobb tárhellyel rendelkező, reklámmentes csomag ára itt is majdnem 7000 Ft havonta. E-mail nélkül.
 • És még egy harmadik példát hadd hozzak, talán ez nézett ki a legkomolyabbnak. Az alap weblap funkciók mellett 2 “extra” szolgáltatást kértem, a hírlevél funkciót és a kommentelési lehetőséget. Majdnem 100.000 forint lett a fizetendő díj.
  Évente.

Még egyszer. Nem leszólni, nem kritizálni akartam ezt a fajta szolgáltatást, véleményt írtam arról, hogy milyen hátrányokkal járhat, ha ingyenes/bérelt weboldal készítésre adnád a fejedet, és mire számíts, ha fizetősre váltanál ugyanitt, vagy esetleg a későbbiekben elköltöztetnéd a weboldaladat.

Engem nem győztek meg a látottak, egybevetve az ingyenesség “előnyeit”, korlátait és a későbbi hátrányokat.
Egy saját weboldal elkészítése többe fog kerülni, mint egy bérelt weboldal egy éves díja, az biztos. De lehet, hogy a második évtől ez az arány megfordul, és cserébe rengeteg korlát megszűnik, valamint az oldalad a te birtokodban lesz.

Dönts felelősséggel.

De ha a véleményemre vagy kíváncsi, én messzire kerülném az ingyenes megoldásokat.

Ne vesződj az ingyen weboldal készítéssel!