Weboldal készítés - blog
Weboldal készítés és a biztonsági mentés

Weboldal készítés és a biztonsági mentés

Mielőtt rátérnénk, hogy a weboldal készítésnek mi köze van a biztonsági mentéshez, a legelején válaszolj magadnak néhány egyszerű kérdésre.

Mobilról olvasod a blogot, vagy asztali gépről/laptopról?
Vannak-e az eszközön olyan fényképek a gyerekeidről, családodról, kedvenc háziállatodról, amik máshol nincsenek meg?
Van-e olyan nélkülözhetetlen dokumentum, ami csak a laptopod merevlemezén van meg?

Biztonsági mentés, egy rövid példa

Ne gondolj egetverő nagy dolgokra, fontos szerződésekre, ilyesmire.

Tegyük fel, állást keresel, összeállítottál olyan önéletrajzokat, amiket a saját profilodon túl azokra a cégekre is optimalizáltad, ahová szeretnél bekerülni. Olvastál sokat, hogy olyanok legyenek, amilyenek a legkekecebb HR-est is lenyűgözik. Esetleg profi tanácsadó segítségét is igénybe vetted, fizettél is a segítségért.

Rengeteg munka, idő, pénz.

Elképzelted?

Jó.

Akkor most azt képzeld el, hogy ülsz otthon, esteledik. Kinézel az ablakon, látod, hogy jön egy vihar.
Elégedetten hátra dőlsz, mert pont most fejezted be és ellenőrizted le az önéletrajzaidat, készen állnak az elküldésre, csak szusszansz egyet még, kicsit gyönyörködsz a munkádban.
Jön egy villanás, rá egy pillanatra a mennydörgés, villám csap be valahol a közelben. Az előszobából jön egy csattanás, kioldott a kismegszakító, magyarán lecsapta a villámlás a biztosítékot.

Van ilyen, nem nagy kaland.

Mielőtt még teljesen eljutna a tudatodig, hogy mi történt, a fiad szól a fürdőszobából, hogy “apa/anya gyere, mert sötét van”.
Mész, kezedben a mobil, azzal világítasz, a gyerek fázik is, vennéd ki a kádból, leteszed a mobilt a még mindig sötét fürdőben, és hallasz egy halk csobbanást.

Igen, a mobilod csobbant a gyerek fürdővizében.

Visszakapcsolod a megszakítót, újra indítod a számítógépedet, hogy megnézd mit kell csinálni egy elázott mobillal, és a megszokott Windows/iOS induló képernyő helyett ezt látod:

Operating system not found.

Nem indul a számítógép.
És itt elfog valami rossz érzés. 

Nyilván azt gondolod, hogy próbáltam valamilyen tréfásnak tűnő történetet fabrikálni, ami úgysem történik meg.

Lehet, hogy pont így nem is, viszont az élet nagy mókamester, és nyugodtan keress rá arra a kifejezésre, hogy másodlagos viharkár.
De ha a történetnél maradunk, két dologgal biztosan szembenézel, az egyik a tönkrement mobil és számítógép merevlemez. Önmagában mindkettő pótolható, ez az, ami anyagilag fog fájni.

Ha nincs mentésed, másik következmény valószínűleg még fájdalmasabb lesz

Mi van azokkal a képekkel, amik egy héttel ezelőtt készültek a fiad hatodik születésnapján és még a mobilodon voltak? Tudod őket valahonnét pótolni?
És mi van az önéletrajzaiddal, amikkel annyit dolgoztál és elvesztek a vihar miatt? Meg tudod őket ugyanúgy írni?
És ha igen, mennyi idő alatt? Nem csúszol le emiatt egy jelentkezési határidőről és esel el egy nagyon kedvező állásajánlattól?

Remélem, sikerült érzékeltetnem, hogy miért lehet fontos a biztonsági mentés, akár a mindennapokban is.

Amikor egy weboldal-készítőt megbízol a honlapod elkészítésével/üzemeltetésével, sose hagyd ki, hogy átbeszéled vele a biztonsági mentés stratégiáját.

A biztonsági mentés jelentősége

A bizonsági mentés jelentősége a weboldaladnál

Egyszerű példa, van egy éttermed, és a weboldaladon működik az asztalfoglalás online módon. Megengedhetsz magadnak egy többnapos leállást?
Ha jönnek a vendégek, akik még az oldalad leállása előtt foglaltak, és nincs asztaluk, te vagy a weboldalad üzemeltetője fog a problémával a frontvonalban szembenézni?

Mondjam tovább? Van egy kis céged, saját fejlesztésű termékekkel, amiket egy kis webáruházban értékesítesz. Legyen 15-20 termék, amikről profi fotókat is készíttettél.

Az utolsó biztonsági mentés a weboldaladról, amit sok-sok pénzért készíttettél, 2 hónapos. Akkor még csak 2-3 termék volt feltöltve. Ha baj van, arra az állapotra kell visszaállni, majd újra feltölteni a többi terméket.

A kieső bevétel téged terhel, vagy a webáruházad üzemeltetőjét?

Multinacionális cégnél dolgoztam több, mint 10 évet, nagygépes környezetben, mainframe rendszerprogramozóként. És amikor azt mondom nagy, tényleg nagyok voltak, nemcsak a fizikai méretük, hanem a számítási teljesítményük is. Bankok, biztosítók, szállítmányozási cégek használják ezeket, nem honlapok készítésére, de példának ez is kiváló.

Ott az ügyfelekkel kötött szerződésektől függően egy ilyen kiesésnél, leállásnál a kötbért Euro-tízezrekben is mérhetik.

Óránként.

Nem viccelek.
És bizony onnét is tudnék eseteket említeni garmadával, amiket elhibázott mentési-stratégiák okoztak.

Ha megint azt gondolnád, hogy ilyen nincs, vagy az ilyenek mindig csak mással esnek meg, saját példát tudok rá mondani, hogy pedig van.
Egy tárhely szolgáltatónál bekövetkezett szerver meghibásodás miatt elérhetetlenné vált az akkori weboldalam. Sem telefonra, sem e-mail-re nem válaszoltak, és a hibajegyre is tettek nagy ívben, amit nyitottam.

A Facebook oldalukon iszonyatos volt a felháborodás, aztán 2 nap eltelte után kénytelen-kelletlen beismerték, hogy a meghibásodás olyan mértékű, hogy adott szervereken lévő oldalakat egyszerűen nem tudnak visszaállítani.

Engem annyira nem érintett hátrányosan ez a probléma, mert egyrészt tényleg csak egy hobbi oldalról volt szó, nem kereseti forrásról, másrészt az oldal legutolsó módosítása után készítettem mentést, amit nem a tárhely-szolgáltatónál tároltam.
Így egy domain-átregisztrációval egy másik szolgáltatóhoz és a mentés visszaállításával nagyjából egy nap alatt újra működött az oldalam.

Viszont a meghibásodott szervereken webáruházak is működtek, és sok ügyfél volt közöttük, akiknek nem volt mentésük, nem véletlenül hoztam ezt a példát.

Lehet a felelősséget kenegetni ide-oda, mert ebben mindenki vastagon benne volt, de leginkább a weboldalak fejlesztői, a webáruházak készítői, ha ők látták el a karbantartási feladatokat is. 

Nem megijeszteni akartalak, nem ez volt a cél, hanem a figyelemfelhívás.

A multiknál az euro-tízezres kötbér volt a mérték, nálad, nálam valószínűleg más.

De ha beüt a baj, azt érezni fogod.

Megbízható, biztonságos weboldalak készítése

Jó kezekben szeretnéd tudni a weboldaladat?