Weboldal készítés - blog
A weboldal átalakítás mikor jöhet szóba? Mikor elkerülhetetlenül szükséges a weboldal felújítás?

Weboldal átalakítás, felújítás, redesign. Mikor és miért szükséges?

A weboldal átalakítás, a redesign nem feltétlenül csak a weboldal kinézetének újragondolását foglalja magában, nem csak a külalakot kell időről-időre felülvizsgálni, hanem a szerkezetet is. Több szempont is indokolhatja ezt, és ahogy megszoktuk már, itt is minden mindennel összefügg.

Először el kell mondanom, nem szeretem az idegen kifejezések majmolását, ahol tudom, kerülöm, de a design-redesign kifejezéseket most én is használni fogom néhol.


Kezdjünk egy mesével.
Egy munkára keresel kivitelezőt, legyen az a munka bármi. Elmész két céghez, akik jelentkeztek ennek a munkának az elvégzésére, hogy lásd, mégis kire bízod a pénzedet.

Az első cég telephelyére begurulva nem tudsz eligazodni, hogy hol a főbejárat, és nem látsz senkit, aki segítsen. Kiszállsz az autódból, bóklászol kicsit, mire találsz egy embert, aki elmondja neked, hogy ott hátul menj be az ajtón, és fordulj balra a folyosón, ott lesz a recepció.
Bemész azon a bizonyos ajtón, balra a folyosó sötétzöld olajfestékkel van lekenve, ránézésre 1989-ből származó, kopott metlaki járólap van a padlón, és mindenfelé lepakolgatott dobozokat, férerakott fénymásológépeket, csetreszeket kell kerülgetned. De a recepciót még mindig nem találod.

A második cégnél kitáblázott ügyfélparkoló van, fotocellás ajtó vezet egy légkondis helyiségbe, és pár másodperc múlva megkérdezi egy ügyfélszolgálati munkatárs, hogy miben segíthet.
Az egyes számú versenyző ajánlata 10%-kal kedvezőbb.

Nem kell felhördülnöd, közel sem a flancolásról beszélek. Hanem rólad, a te élményeidről.
Az ár csak egy tényező a döntésben, millió helyen olvashatsz erről. Nyugodtan vonatkoztass el ettől, és őszintén gondold végig, TE melyikőjüket fogod választani?

Ezt az anekdotát fordítsd most le a weboldaladra. Ha lassú, ha nem igazodik el rajta a látogatód, ha nem sugall profi hozzáértést, ha egy 20 évvel ezelőtti metlaki-olajfesték dizájn uralkodik, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy annak ellenére, hogy te olcsóbb vagy és jobb(?), miért nem jönnek mégsem a megrendelések? Ha valaki a saját cégével ennyire igénytelen, akkor joggal merül fel a kérdés az ügyfélben: mit fog nyújtani nekem?

A weboldal átalakítás két lehetséges szempontja

Ahogy a bevezetőben szó volt róla, a weboldal felújítás nem csak weboldal kinézetét érint(het)i, hanem a struktúráját is. Az esetek nagy többségében ez a két dolog jó eséllyel együtt fog járni, de nézzük, miről van szó.

A weboldal megjelenésének korszerűsítése

A weboldal design elképzelések nyilván változnak az idő múlásával, részben a weboldal készítés technológiájának a fejlődésével, illetve a mindenkori trendek miatt.
Ezért időről időre célszerű felülvizsgálnod a honlapod megjelenését. Itt is mondom, ez sosem neked készül, hanem a látogatóidnak, vásárlóidnak.
Lehetnek esetek, amikor nem kell a komplett kinézetet lecserélni, elég bizonyos elemek stílusát újragondolni.
Viszont ha korszerűtlen, 10-15 éves elgondolások alapján működő weboldalad van, érdemes átgondolni a teljes design cseréjét, ami magában foglalja a színek, betűtípusok, hátterek, képek, vizuális effektek megváltoztatását.
Az első benyomás mint mindenhol, itt is nagyon fontos. Senki nem szeretne egy sötét folyosón bóklászni, ahol a mennyezetről egy csupasz izzó lóg egy kábelen, és a falra ragasztott A4-es lap tájékoztat kacifántos kézírással, hogy “Recepció balra”. Hiába rajzolnak arra a papírra egy szmájlit is.
A design ilyen mértékű átalakításnak természetesen lehetnek korlátai is, például márkád eddig használt színei nagymértékben hatással lehetnek erre. Ilyen szempontokat is célszerű mérlegelni, mielőtt a teljes weboldal átalakítás mellett döntenél.

A weboldal struktúrájának átalakítása

A honlap struktúrájának kialakításáról, szempontjairól és annak fontosságáról a technikai SEO blogbejegyzésben olvashatsz bővebben.
Nem elég, hogy egy szál 60 wattos izzó fénye mellett bandukolsz azon a bizonyos folyosón, ahogy említettem, emellett még egy halom teljesen felesleges dolgot is kerülgetned kell, aminek semmi keresnivalója ott. Te egy diplomamunka bekötést szeretnél, de a folyosón utadba áll egy papírgyűjtő konténer, mellette egy iratmegsemmisítővel, egy ottfelejtett felmosó szett, majd a folyosó végén egy elágazás, ahol megint nem tudod, balra, vagy jobbra találod-e a könyvkötőt.
A weboldalon minden elemnek jól meghatározott szerepe van, mégpedig az, hogy a látogató megtalálja, amit keres és ezzel potenciális ügyféllé váljon, és ne érezze közben azt, hogy egy tengerészgyalogos kiképzőbázis vizes-sáros akadálypályáján küzd éppen az információ-morzsákért.3 dolog, amiért megéri a weboldal felújítás, a redesign

3 ok, amiért érdemes megfontolnod a weboldal felújítást

A felhasználói élmény javítása

Tévhit, hogy ez egyenlő a weboldal kinézetével. Beletartozik természetesen az is, de egy kicsit másról is szól. Amikor a felhasználói élményről van szó, olyan dolgok is jussanak eszedbe; mint a logikusan felépített menük, a jól kategorizált tartalom, a keresési funkció hatékonysága, az átlátható és egyszerű navigáció.
Hidd el, a felhasználók nem akarnak és nem fognak időt tölteni azzal, hogy megpróbálják megérteni, hogyan működik weboldalad. Nem fogják kivárni, amíg beköszön a tengerészgyalogos életérzés, hanem nagyon gyorsan nyomni fogják a ‘vissza’ gombot a böngészőben.

A weboldal sebességének növelése

A weboldal sebesség fontosságáról egy külön blog emlékezik meg, ha még nem olvastad, tedd meg.
Ha gondolok vannak vele, lassú az oldalad, nem kell egyből mindent az alapoktól felépíteni, és beleugrani egy teljes weboldal felújítás kivitelezésébe. Viszont, ha a fent említett tünetek amúgy is fennállnak, akkor ez egy remek alkalom arra, hogy átgondold, hogy mi az, amire az ég egy adta világon semmi szükség nincs az oldalon, csak a teljesítményt csökkenti, és kukázd ezeket az elemeket.

A SEO hibák javítása

Szintén igaz, amit az előbb írtam, ahhoz, hogy az ilyen jellegű hibákat javítsd, nem kell teljes weboldal redesign. De ha már más okok miatt ez elkerülhetetlen, szintén kiváló lehetőség, hogy a weboldal felújítás során felülvizsgálj olyan szempontokat is, mint a tartalmaid minősége, a belső linkek szerkezete, kattintási mélység, a technikai SEO elemek megléte: meta leírások, képek alt-szövegei, stb.

 

Összefoglaló

Milyen előnyökkel jár a weboldal átalakítása?

Joggal merül fel a kérdés, hogy megéri-e a belefektetett időt, energiát és pénzt? A weboldal felújítás egy hatékony módja annak, hogy javítsd a weboldalad teljesítményét és a felhasználói élményt, jobb SEO eredményeket érj el, csökkentsd a visszafordulási arányt és növeld a konverziós rátát.

Mikor szükséges a weboldal redesign?

Amennyiben a honlapod nem hozza a kívánt eredményeket, korszerűtlen megoldásokkal készült, nem mobilbarát, lassú, bonyolult a kezelése, gyatra felhasználói élményt nyújt, akkor mindenképpen indokolt.

Megoldható-e egyedül is a weboldal felújítás?

Természetesen, ha rendelkezel hozzá megfelelő tudással és idővel.
Viszont ez nem kockázat-mentes dolog, én mindenképp azt javasolnám, hogy ezt bízd egy hozzáértő szakemberre.

Könnyen kezelhető, nagy támogatottságú, sokoldalú weboldalra gondoltál?

És a tiéd mégsem ilyen.

Magad vágtál bele a weboldalad átalakításába, de elakadtál?

Ne pazarold az idődet. Bízd rám. Segítek.