Weboldal készítés - blog
Az interneten rengeteg tévhit kering a Joomla-ról. Megállja-e mind a helyét vajon?

Amit rosszul tudtál eddig - Tévhitek a Joomla-ról

Egy weboldal elkészítésére jónéhány tartalomkezelő rendszer közül választhatsz. Az ezek közötti versenyben sok olyan kritika éri a Joomla-t, ami a témában kevésbé jártas érdeklődnek esetleg elveheti a kedvét ennek a rendszernek a megismerésétől. De vajon megállja-e mind a helyét?

A Joomla a cikk írásának napján (teljesen véletlen egybeesés), szeptember 15-én lett nagykorú, ma tölti be a 18. életévét.
Ez a rendszer eleve tartalomkezelő-rendszernek indult, ellentétben például a Wordpress-szel, ami egy blog-platformból nőtte ki magát.

A Joomla egy rendkívül hatékony és rugalmas rendszer, ami natívan is kiváló funkciókkal rendelkezik. A vele szemben megfogalmazott kritikák sokszor inkább előítéletekre alapozódnak, semmint a tények ismeretére. Erre utaltam már a Joomla-ról, mint CMS rendszerről szóló bejegyzésben is.

Ami ezeket a kritikákat illeti, a legtöbb negatívum olyan helyeken jelenik meg, ahol a Wordpress-szel próbálják összehasonlítani, és a Joomla “hátrányait” emlegetve próbálják kiemelni a WP előnyeit az előbbivel szemben.
Az esetek egy részében ezek az írások próbálnak tárgyszerűek maradni, de sok helyen véleményem szerint indokolatlanul elfogultak. Sokszor olyan érzésem van ezek olvasásakor, hogy a kritika megfogalmazója életében egyszer (talán) ránézett egy Joomla admin felületre, és ebből egy életre szóló következtetést vont le: ez egy használhatatlan romhalmaz, lassú, nehézkes, lehetetlen SEO-zni, és így tovább. Egyébként is, úgy szar, ahogy van.
Bátor kijelentések ezek.

Én nem fogok ilyeneket tenni, továbbra sem célom semmilyen versenybe beszállni és egy vallási szekta vehemenciájával magyarázni az igazamat, pusztán néhány mítoszt szeretnék elmesélni, amik rettentő népszerűségnek örvendenek.
Lássuk a medvét a tévhiteket.

5 népszerű tévhit a Joomla-ról

Nehezen kezelhető CMS

Nehezen értelmezhető kijelentés.

Mihez képest? Van jogosítványod? Mikor először ültél az autóba a kormány mögé az oktatód mellett, mit mondtál, könnyen kezelhető az az autó?
Azért van pár jó hír ezzel kapcsolatban. Például az admin felülete nagyon logikusan van felépítve, és ez a logika kis gyakorlással könnyen elsajátítható.
Vagy pl. menüpontot, cikket, kategóriát, felhasználót, stb. 2 kattintással tudsz hozzáadni az oldalhoz. Soknak tűnik? Ha így érzed, ebben az esetben lehetőséged van testre szabni az admin felületet, és menüsáv mellett mindjárt csak az általad használt fő funkciókat találod az admin nyitóoldalon. Nehéznek hangzik?
A weboldalad, a kiegészítők, a tartalmak beállításai csoportokba vannak rendezve, nem kell keresgetned semmit sem.
Olvastam olyat is, ahol negatívumként említik, hogy néhol túl sok beállítás áll rendelkezésre. Hmm. Erre most mit mondjak?

Nehéz megtanulni

Ezt nem lehet nem imádni.

Ha az ember meg sem akarja tanulni, akkor valóban igaz ez a kijelentés. Viszont elárulok egy titkot, ebben az esetben a WP-t is nehéz lesz. A Joomla nem könnyebb, nem nehezebb, hanem más.
Az alapfunkciói mindkettőnek nagyon hasonlóak, és egyiknél sem kell érted a HTML-hez, stíluslapokhoz, script nyelvekhez ahhoz, hogy összerakj egy működő weboldalt. Azzal, hogy a motorháztető alatt mi van, felhasználóként úgysem fogsz foglalkozni.
Nyugodtan hidd el nekem, hogy ezen a szinten semmivel nem nehezebb megtanulni, mint bármelyik másik CMS-t.
Viszont amikor továbblépsz erről a szintről, és benézel a fedél alá, nagyon hamar előjönnek a Joomla pozitív tulajdonságai, a felülírásokkal végezhető testreszabások, a modulok adta szabadság és a többi.

Nehezen keresőoptimalizálható

Puff neki. Ne sajnáld.

Nehéz benne minőségi tartalmat írni? Vagy a linképítés lehetetlen vele? Vagy ha Joomla-t használsz, nem fog menni a kulcsszó-kutatás? Kapaszkodj meg: ez sincs így.

A fent említett, CMS-ekről szóló blogban írtam erről is, a Joomla alaprendszer több technikai SEO lehetőséget kínál, mint egy mezítlábas WP. Itt jön elő nagyon az, amit az elején említettem, hogy általában elfogultan születnek az effajta kritikus kijelentések, és szeretnek csendben összemosni két dolgot: az alaprendszert és a SEO bővítményeket.
Ha pedig már valamelyik népszerű SEO bővítménnyel felszerelt WP-ről beszélünk, jó SEO bővítmény létezik a Joomla-hoz is, az sem biciklibelsőben nevelkedett egy malomkő alatt.

A Joomla lassú

Ez az abszolút kedvenc.

Tényleg olvasd el a másik blogot is, vagy legalább azt a részt, ahol a WP és a J! sebességét teszteltem, ugyanabban a környezetben, ugyanazzal a tartalommal.
Nem ragoznám tovább a dolgot, natívan rendelkezésre áll a GZIP tömörítés és a cache lehetősége. Ezekkel az opciókkal és egy jól megválasztott tárhelyszolgáltatóval már jól indulsz, ami a betöltődés sebességét illeti. Persze ha odafigyelsz pár más dologra is a weboldalad sebességével kapcsolatban, de ez utóbbi megint bármelyik CMS-re igaz.
A minimalistweb.hu természetesen Joomla-val készült:

 A minimalistweb is Joomla-val készült. Szerinted lassúnak mondható?

A Joomla frissítése nehézkes

Ebben a formában nem értek egyet ezzel a megállapítással.

Azt mondom erre inkább, hogy körültekintést igényel, ami viszont megintcsak igaz minden CMS-re.
A WP előnyeként szokták emlegetni ilyenkor, hogy az megcsinálja automatikusan magának, és a kiegészítőire is beállíthatod ezt az opciót. Nagyszerű, végre egy tulajdonság, ami Joomla-ban nincs.

Ízlések és pofonok, te tudod, mondom erre én. De azért mesélek ezzel kapcsolatban valamit.

A bemutatkozásban említettem, idestova 13 év mainframe rendszerprogramozói múlttal rendelkezem. Ott egy frissítést komoly tervezés előz meg, rengeteg szempontot figyelembe kell venni, egy verzióváltás az ott működő szoftvereknél néhány hetes munkát is igényelhet, dokumentációk áttanulmányozása, kompatibilitási listák átrágása, stb. És ezután több lépcsőben kerül megvalósításra, először teszt-, aztán pre-production és végül az “éles”, a termelésben-szolgáltatásban valóban résztvevő rendszereken.

Természetesen ezen rendszerek összetettsége nagyságrendekkel meghaladja egy kis-közepes forgalmú weboldalét, de egy dolgot vegyél észre: a felkészülés/tervezés fontosságát.
És még egyet vegyél figyelembe, ami nélkül mainframe-n nem állunk neki a legkisebb munkának sem, ez pedig a biztonsági mentés.

Visszatérve a Joomla frissítésére, és arra a kérdésre, hogy valóban hátrány-e az, hogy ez nem történik automatikusan.

Én egyértelműen azt gondolom, hogy nem. Az én olvasatomban ez sokkal inkább egy jól átgondolt lépés, mintsem hátrány.

Bármennyire is jó dolognak tűnik az automata frissítés, én jobban szeretem kézben tartani ezeket. Nekem is van teszt-oldalam, aminek a konfigurációja teljesen megegyezik a minimalistweb.hu oldaléval. Minden új verziót először azon tesztelek, és ha ott minden rendben van, akkor megyek csak tovább.
Egyetlen automatikusan frissített inkompatibilis kiegészítő miatt előfordulhat, hogy az oldalad összeomlik. Ezt még meg is fejelheted, ha nincs aktuális biztonsági mentésed.

A Joomla frissítése ezen kívül semmiben nem nehézkesebb, mint más CMS-eknél. A rendszer szól ha rendelkezésre áll új szoftvercsomag, legyen az az alaprendszer vagy kiegészítő, és ha rendben lévőnek találod, egy kattintással meg is tudod csinálni.
Rád bízom annak eldöntését, hogy te melyik módszert tartod üdvözítőnek, de legyen az bármelyik is, egy tanmesét mindenképp olvass el a biztonsági mentés fontosságáról.

Összefoglaló

Kétségtelen tény, hogy létezik népszerűbb tartalomkezelő rendszer, mint a Joomla, amit sok helyen próbálnak beállítani úgy, mint az egyetlen üdvözítő, “legfelhasználóbarátabb” megoldás a weboldal készítés minden problémájára. Sok összehasonlító elemzésben teszik ezt úgy, hogy nem rendelkeznek megfelelő háttér-tudással a Joomla-val kapcsolatban, és ennek folyományaként egy nem mindig a valóságot fedő képet közvetítenek annak képességeiről és rugalmasságáról.
Ezzel a rövid írással nem a hittérítés volt a cél, hanem hogy rávilágítsak azokra félreértésekre, amik közkeletűen keringenek.